Gegarandeerd het laagste energietarief!

Energie inkopen: op de futurebeurs of op de daghandelsbeurs

Gas en stroom worden, net als aandelen, via beurzen verhandeld. In dit geval hebben we het dan over de futurebeurs en de daghandelsbeurs. Ik leg u graag de belangrijkste kenmerken en verschillen uit.

Energie wordt ingekocht op de energiebeurs waar energieproducenten hun opgewekte elektriciteit en gas aanbieden. Gas wordt verhandeld op de Title Transfer Facility (TTF) en elektriciteit op de ENDEX of EPEX.

Doeke Yska
Adviseur zakelijke energie

Elektriciteit

Het inkopen van elektriciteit gaat via twee verschillende beurzen: de EPEX en de ENDEX. Bij de ENDEX worden energiecontracten voor de langere termijn ingekocht en ben je verzekerd van een vaste prijs. Energiecontracten voor de korte termijn koop je in op de EPEX-beurs, voorheen de APX. Meer dan de helft van de elektriciteit wordt verhandeld op deze markt.

Gas

Ook voor het inkopen van gas is er een lange- en korte termijnbeurs. Dit gebeurt op de TTF day-ahead-markt (LEBA), een virtuele marktplaats waar energieleveranciers hun gas kunnen inkopen. De TTF-termijn markt is voor de lange termijncontracten en de TTF Day-Ahead is voor de korte termijn. Bij de Day-Ahead verschilt de prijs per dag en wordt de gaslevering voor de volgende dag verhandeld.

De energiemarkt: de 2 verschillende beurzen

Futurebeurs: vaste energietarieven

De ICE ENDEX (European Energy Derivatives Exchange) is de handelsplaats  voor stroom en gas, waar prijzen worden weergegeven voor de levering van elektriciteit en gas in de komende jaren. Energieleveranciers kopen in op dit platform voor lange termijn contracten. Tot vijf jaar in de toekomst worden de prijzen voor energie via de ENDEX gepubliceerd. De prijzen worden gepresenteerd per periode (maand, kwartaal of jaar) en worden weergegeven in euro/MWh.

Algemeen: op de futurebeurs worden tarieven vastgezet van 1 t/m 5 jaar vooruit.

Prijsstijging beurs: het overeengekomen tarief met de energieleverancier blijft gelijk.

Prijsdaling beurs: het overeengekomen tarief met de energieleverancier blijft gelijk.

Heb je zekerheid? Ja, maar tegen risico-opslag

Facturatie: per maand, transparant

Daghandelsbeurs: flexibele dagprijzen

Flexibele of dynamische tarieven (niet te verwarren met de vaak ongunstige variabele tarieven) is een tariefsoort die nog maar enkele jaren bestaat voor de kleinere energie-afnemer. Deze tariefsoort volgt de daghandel. Per uur kunt u daardoor een ander energietarief hebben. Het weer ziet u direct weerspiegeld in de dagkoers: veel wind betekent veel windenergie en wellicht een overschot op dagbasis, dus voordelige prijzen. De prijzen variëren dus per uur, maar onderaan de streep bieden flexibele tarieven vaak veel voordeel als u gebruikmaakt van de dalperiodes.

Algemeen: op de daghandelsbeurs betaal je een uur- of dagtarief en bijkomende transactiekosten.

Prijsstijging beurs: bij prijsstijgingen op de daghandelsbeurs betaalt u direct een hoger tarief.

Prijsdaling beurs: bij prijsdalingen op de daghandelsbeurs betaalt u direct een lager tarief.

Heb je zekerheid? Nee, het tarief fluctueert per dag.

Facturatie: per maand, via complexe afrekeningen.

De energiemarkt: fluctuatie op beurzen

Diverse complexe en veranderende factoren, zoals vraag en aanbod, weersomstandigheden en macro-economische factoren, hebben invloed op de beurskoersen. Afhankelijk van deze omstandigheden stijgen of dalen de prijzen van gas en stroom.

De energiemarkt: markt, sentimenten en kennis combineren

Door eerst de tarieven op de beurs goed te analyseren, kan worden bepaald of de tarieven over- of ondergewaardeerd zijn. Indien tarieven overgewaardeerd zijn, bijvoorbeeld doordat de sentimenten de prijs opdrijven, biedt ons inkoopprogramma de mogelijkheid om het vastzetten van tarieven uit te stellen tot een geschikt moment. Wij selecteren op het juiste moment (de balans tussen vraag en aanbod) de juiste energieleverancier. In onderstaande grafiek ziet u de inkoopmomenten van ons programma. Door goed de sentimenten in de markt te hebben beoordeeld, hebben wij in 2022 in maart, april, juli, augustus en september niet ingekocht. 

"Door op de juiste momenten in te kopen, hebben wij tot 52,8% bespaard op zakelijke energietarieven"

Onze kennis van de energiebeurzen levert direct lagere energietarieven, waarbij de besparing kan oplopen tot wel 50%. Bereken zelf uw voordeel!

Liever eerst persoonlijk contact?

Ons team van energie professionals staat voor u klaar. In een persoonlijk gesprek ontvangt u vrijblijvend meer informatie, specifiek voor uw onderneming. Al meer dan 2500 ondernemers gingen u voor.

Melisia Suic
Adviseur zakelijke energie

Energie adviesgesprek

U kunt ook direct met mij een telefonische afspraak inplannen, wanneer het u uitkomt. Ik vertel u graag wat wij voor u kunnen betekenen.

Shanida Klijnstra
Teamleider klantenservice

Persoonlijk contact

Liever direct persoonlijk contact? U kunt telefonisch contact opnemen met mij of één van mijn collega's van 09.00 uur tot 12.00 uur of van 13.00 tot 16.00 uur.

Luc Smits
Adviseur zakelijke energie

Bereken uw voordeel

Wilt u weten wat u kunt besparen op uw energiekosten? Bereken het zelf en ik neem binnen 1 werkdag telefonisch contact met u op.